De X-type van jaguar. De S-type van jaguar. De nieuwe XJ van jaguar. De XK van jaguar. Ga terug naar het begin.

 

Jaguarlovers

 

Home
Modellen
Geschiedenis

X-type
S-type
XJ-350
XK
Concept
Wallpapers
Contact
Links

 



 

Jaguar XJ-350

De grote kat wint aan souplesse


De XJ-familie is sinds z’n introductie in 1968 ‘ het hart en de ziel’ van het Britse luxemerk Jaguar. Klassiek en stijlvol, is hij in zeven generaties uiterlijk nauwelijks veranderd. Precies zoals de doorsnee XJ-kopers – ‘ rijpere’ 55-plussers die niet bepaald van de bijstand moeten leven – het graag hebben. Wat niet wil zeggen dat de wagen zelf niet geëvolueerd is. Onder het nostalgische design schuilt een hypermoderne auto, met alle elektronische toeters en bellen. Nagenoeg volledig ‘ herbouwd’ in aluminium, is de nieuwe XJ zo’n 200 kg lichter, pakweg het gewicht van twee tot drie volwassenen. En dat voel je op weg. De afslankingskuur maakt de wagen een stuk flitsender, kwieker in het stuurgevoel en ook minder gulzig met benzine. De ‘ big cat’ heeft duidelijk aan souplesse gewonnen.


Op de kostprijs van aluminium en de meer complexe productietechnieken na, is er absoluut iets te zeggen om àlle auto’s voortaan in dit materiaal te bouwen. Lichter en stijver dan staal, laat het de constructeurs toe de auto ruimer en tegelijk flitsender te maken. En hem toch nog vol te stouwen met extra doorwegend comfort zoals elektrische ruiten en spiegels, elektrisch dak, elektrische stoelen, elektrisch verstelbaar stuur en zelfs pedalen die je over 64 mm elektrisch kunt verstellen.

De XJ modeljaar 2003 is iets langer en ruimer, wat extra hoofd-, knie en schouderruimte geeft, vooral achterin. Ook de koffer profiteert mee, nu 25 procent groter of 470 liter. Met die maten sluit hij dicht aan bij het traditionele Duitse clubje luxeberlines, maar de Jag blijft de lichtste: 1.545 kg (XJ6) tegenover 1.735 kg (Mercedes S350), 1.770 kg (Audi A8) of 1.860 kg (BMW-7).


Spinnende achtcilinder

Als je minder gewicht mee te sleuren hebt, volstaat een minder krachtige motor. En zo krijgt de XJ voor het eerst sinds jaren terug een 3.0 liter zescilinder. Met 240 pk en een koppel van 221 Nm onder de voet, hoef je je in de XJ6 niet te schamen: in 7,8 seconden naar 100 km/u en een top van 233 km/u. Het gaat zeemzoet, zonder motorgejank en met het comfort van een perfect schakelende zestrapsautomaat. Als beloning blijft het verbruik rond de 10,5 liter.

Om frustraties te vermijden, blijf je best uit de buurt van de Super V8. Die turbogeladen 4.2 V8 van 395 pk (553 Nm) de sporen geven, is alsof je de kat brutaal op de staart trapt. De brute kracht van het roofdier, maar zonder het grollen en klauwen. Het motorgeluid heeft meer van ‘ tevreden spinnen’. Wie niet kan kiezen tussen de uitersten, vind wellicht een goed compromis in de 3.5 liter V8 van 262 pk/345 Nm of de atmosferische 4.2 V8 van 298 pk/420 Nm.


kwiek stuurgevoel

Ongeacht het verschil in ruwe power, valt bij alle varianten op dat de XJ een stuk levendiger is dan voorheen. Het stijvere koetswerk maakt ‘ m ook directer in de besturing. Grote sleeën geven in de bochten wel eens het gevoel ‘ met vertraging’ naar de stuurbeweging te luisteren. Dat is verleden tijd. De standaard gemonteerde luchtvering (CATS) past haast onmerkbaar de dempingskarakteristieken aan het wegdek en de rijomstandigheden aan, DSC (stabiliteitscontrole) behoedt je voor brokken.


Sigaar en cognac


Binnenin de XJ is het zalig toeven. Wegzinkend in zacht leer, glanzend edelhout rondom, de luxe van de stilte, eventueel geaccentueerd met een streepje muziek uit twaalf luidsprekers of een filmpje op de (optionele) dvd-schermen achterin de hoofdsteunen. Als je niet zelf moet rijden, ontbreken enkel een dikke havanna en een VSOP-cognacje. Voor chauffeurs van enige lengte mocht de voorstoel een tikje verder achteruit kunnen. Voor de rest word je verwend met alle mogelijke elektronische hulp: ACC (Adaptive Cruise Control) die de wagen automatisch op afstand van de voorligger houdt, remhulp, parkeerhulp, stabiliteitscontrole, GPS-navigatie voor heel Europa op dvd, tv met teletekst, telefoon en stembesturing (maar niet in het Nederlands) om alles te bedienen.

Er is dus weinig waarin deze Jag bij z’n Duitse concurrenten zal moeten achterblijven. En ook met het gespierde prijskaartje, van 64.625 tot 105.300 euro, staat hij op hetzelfde niveau. Een diesel voor de XJ is nog niet in zicht. En schitterende diesels die in niets moeten onderdoen voor hun benzinebroeders, daar kennen voornoemde Duitsers alles van.